W pierwszym semestrze roku szkolnego 2024/2025 klasy drugie przystąpiły do projektu edukacyjnego „Ekomisja”.
Tematem projektu było zdrowe odżywianie się.
Cel główny projektu: zapobieganie chorobom dietozależnym, a w szczególności otyłości.
Projekt został zrealizowany w trzech tematach:
1. Pachnąco, ziołowo i kolorowo.
2. Wybieram zdrowie, czyli co lubi, a czego nie lubi mój organizm.
3. Na tropie pysznego zdrowia.
Uczniowie zapoznali się z treścią baśni „O Królu Łakomczuchu Wielkim i Zielnej Wróżce”. Po jej wysłuchaniu uczniowie potrafią wymienić co najmniej dwie potrawy korzystne dla zdrowia oraz dwie takie, które nie służą zdrowiu. Poznali również przepis na Pesto z bazylii oraz dowiedzieli się jakie najważniejsze składniki odżywcze są w nim zawarte. Zapoznali się również z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej oraz rolą poszczególnych składników pokarmowych w żywieniu człowieka. Dzięki temu dowiedzieli się, jakich produktów powinni jeść najwięcej, a jakich powinni unikać. Wiedzą też również, jakie są skutki zjadania nadmiernej ilości żywności wysokoprzetworzonej. Po zrealizowaniu wszystkich tematów projektu wykonali pracę plastyczną pt.: „Moja ulubiona zdrowa przekąska”.
Koordynatorzy projektu: Anna Szydziak, Lidia Stanios, Anna Barańska