Uczniowie z klasy 2c Szkoły Podstawowej im. H. Sienkiewicza w Gorzkowicach, których wychowawcą jest p. Aneta Krawczyk przystąpili do realizacji wiosennego etapu projektu edukacyjnego: „Zdrowo jem, więcej wiem”. Projekt ten, honorowym patronatem objęła Małżonka Prezydenta RP, Agata Kornhauser-Duda.
Głównym celem projektu jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Ważnym celem jest również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.
Od sposobu odżywiania zależy prawidłowy rozwój dzieci, ich sprawność intelektualna i fizyczna. Organizmy dzieci w wieku szkolnym wymagają wartościowych i prawidłowo skomponowanych posiłków.
Radosne Witaminki – bo taką nazwę przyjął zespół - podczas pierwszej lekcji "Stawiam na śniadanie", poznały rolę śniadania – pierwszego i podstawowego posiłku w ciągu dnia oraz zależności między właściwym odżywianiem, a osiąganiem sukcesów w szkole.
Uczniowie prezentowali w formie plastycznej swoje pierwsze i drugie śniadanie. Zadanie „Stawiam na śniadanie – moje śniadanie” wykonali wcześniej w domu. Porównywali zgodność swojego sposobu żywienia z prawidłowym odżywianiem. W większości przypadków dochodzili do wniosku, że w ich diecie pojawiają się zdrowe i urozmaicone produkty.
Podsumowaniem zdobytych wiadomości były kulinarne zajęcia praktyczne- pierwsze i drugie śniadanie. Drugoklasiści wykonali pożywne musli składające się z jogurtu, świeżych i suszonych owoców oraz różnego rodzaju płatków. Dopełnieniem wartościowego śniadania były kolorowe kanapki z różnymi dodatkami.
W realizacji projektu wzięli udział również rodzice, od których zależy całokształt stylu życia rodziny. Podczas spotkania z rodzicami Pani Aneta Krawczyk zorganizowała „Forum zdrowia dla rodziców”. Przeprowadziła krótką prelekcję oraz przekazała materiały edukacyjne dotyczące zdrowego odżywiania, roli pierwszego i drugiego śniadania oraz regularnej aktywności fizycznej. Zachęciła również rodziców do pomocy dzieciom w wypełnianiu kart pracy oraz do wspierania ich przy realizacji przewidzianych zadań.
Zdobyta wiedza ma przyczynić się do uczenia dzieci odpowiedzialności za własne zdrowie oraz wyrobienia odpowiednich nawyków żywieniowych.